İSTANBUL İZMİR

Bozlu Art Project

Bozlu Art Project

Kazım Karakaya

Kazım Karakaya’nın İstinye Park’ta sergilenecek olan eserleri, daha önce sanatçının kişisel sergilerinde ve Contemporary Istanbul fuarında sergilendiler. Eserler, 60 gün boyunca İstinye Park’ta kalacak.

Türkiye’de heykel sanatının önemli isimlerinden olan Kazım Karakaya, insan ve hayvan hallerinden, onların karşılaşmalarından, iki farklı unsurun bir araya gelmesi gibi olgulardan hareket ederek eserlerini üretir. Kadim kültürlerde çeşitli sembolik anlamları olan hayvan mücadele sahnelerinden de izler taşıyan heykellerinde, doğal ve vahşi olanın izinden giderek karşılaşmaların geçmişten günümüze izini sürer.

Sanatçı, insan ve hayvan hallerinden, onların karşılaşmalarından, iki farklı unsurun bir araya gelmesi gibi olgulardan hareket eder. “Herhangi bir nesnenin çağrışımlarının okunması mevcut kanının, önsel bilginin, yıkılması ile gerçekleşir. Aynı form, aynı malzemeden, farklı yansıtmaları kendi içinde taşıyabilir mi? sorusuna ‘Evet!’ cevabını veriyorum.” diyen Kazım Karakaya’nın taş, alüminyum ve demir gibi farklı medyumlarla yaratıcılığın sınırlarını zorlar.

Karakaya, insan ve hayvan heykellerinde adeta insandaki hayvanı hayvandaki insanı ararcasına metafor olarak hayvanı kullanmakta; heykelin ışık, gölge, boşluk, doluluk gibi biçimsel karşıtlıklarına atfen insanoğlunun içinde yaşattığı duyguların ve çelişkilerin karşıtlığını yansıtmaktadır. Bazı heykellerinde kullandığı toprak kırmızısını anımsatan renkteki antilop heykelinin çağrıştırdığı formlar izleyiciye Osmanlı hat sanatındaki harflerin kıvrımından, kağıt oyma sanatı olarak da bilinen kat’ı sanatına kadar uzanan, geleneği ve çağdaşı bir araya getiren zengin bir estetik sunar.

“Savaşçılar” serisinde insan olabilme hallerini ve güncel olaylardan hareketle insanın ‘dönüşüm’ünü sorgular. Sanatçının her geçen gün daha fazla normalleşen şiddet olaylarına karşı adeta bilinçaltının verdiği bir refleksle ürettiği “Savaşçılar” serisi heykelin ışık, gölge, boşluk, doluluk gibi biçimsel karşıtlıklarına atfen insanoğlunun içinde yaşattığı duyguların ve çelişkilerin karşıtlığını yansıtır.

Heykelin yapısını belirleyen girift formlar izleyiciye demirin ağırlığını unutturur. Alüminyum malzemeyle şekillenen savaşçı heykelinin başının, elinde tuttuğu silaha dönüşmesi günümüz insanının değerler silsilesinin ne kadar ürkütücü ve kırılgan bir yapıya da sahip olduğunu ortaya koyar. Uzun bir süredir hayvan ve insan figürlerini ele alan Karakaya’nın figürü ön plana çıkarması ve hayvanı metafor olarak kullanmasının sebebi içinde yaşadığımız zamanla ilintilidir.



Daha Fazlası

MAĞAZALAR, HİZMETLER VE DAHA FAZLASI İÇİN